Poslanci PSK schválili záverečný účet za rok 2009

27.04.2010 Prešov

Prešov 27. apríla (TASR) – Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na dnešnom zasadnutí schválilo záverečný účet rozpočtového hospodárenia za rok 2009, ktoré skončilo so schodkom 14, 997 milióna eur. Za ...
Z účtovnej závierky vyplýva, že plnenie príjmov bolo vo výške 152,447 milióna eur a výdavky sa čerpali v sume 167,444 milióna eur. Finančné operácie v hospodárení kraja predstavovali 21,234 milióna eur. Zostatok finančných prostriedkov vo výške 4,551 milióna eur, ktoré neboli použité v roku 2009, prevedú do rezervného fondu.
Podľa vedúcej finančného odboru PSK Márie Holíkovej schodok neznamená dosiahnutie celkovej finančnej straty.
\"Schodkové hospodárenie sa vyrovnáva príjmovými finančnými operáciami, a to sú práve prostriedky použité z rezervného fondu a úverových zdrojov, pričom zostatok bude v plnej miere predmetom prevodu do rezervného fondu na použitie pre budúce obdobie, teda roku 2010 alebo 2011, \" spresnila Holíková.
Poslanec a predseda finančnej komisie PSK Peter Molčan (Smer-SD, ĽS-HZDS) v rozprave uviedol, že pozitívnym ukazovateľom rozpočtu je skutočnosť, že podiel kapitálových výdavkov predstavuje 19 % z celkových výdavkov samosprávy a to sa priaznivo odzrkadlí na rozvoji regiónu.
\"Hlasoval som za prijatie záverečného účtu bez nejakých výhrad. Dá sa konštatovať, že prakticky už od apríla 2009 sme sa začali správať opatrne. Opatrenia, ktoré prijímalo zastupiteľstvo, smerovali k určitému obmedzovanie výdavkov, \" povedal pre TASR Eduard Vokál z poslaneckého klubu KDH-SDKÚ-DS.
Podľa údajov z účtovnej závierky hodnota majetku PSK k 31. decembru 2009 vzrástla na 207,058 milióna eur. Ide o hmotný a nehmotný majetok úradu PSK, zverený majetok rozpočtovým a príspevkovým organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti regionálnej samosprávy.
Úverové zaťaženie PSK podľa Holíkovej nedosahuje zákonom stanovenú hornú hranicu a v súlade s platnou legislatívou celkový dlh predstavuje sumu 40,424 milióna eur. Jeho prevažnú časť tvoria úvery z Európskej investičnej banky, z ktorých samosprávny kraj financuje budovanie a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy.
 

Vyberte región